de CultuurHoek  •  driebergen

 

Samen met de inwoners van Driebergen is een nieuw cultuurcentrum in hartje Driebergen gerealiseerd ! De monumentale Wagenschuur, waar vroeger het taxibedrijf Hoek zat, is in ruim twee jaar verbouwd naar een bruisend centrum waar ateliers, expositieruimtes en een theater met foyer zijn ondergebracht.

Het karakteristieke pand uit 1941 springt met name door zijn omvang en grote samengestelde dak in het oog. Bij de verbouwing is rekening gehouden met de historie van het pand, zo zijn de hoge zolders met hooiluiken en hijsbalken ruimtelijk intact gehouden en zijn  de ateliers als cocons in het pand gebouwd. Hedendaagse elementen zijn ingebracht om dan wel de historische elementen te accentueren dan wel om het pand naar deze tijd en nieuwe functie te brengen. Het ruime aanbod van zeer bruikbare onderdelen van het oude treinstation en gemeentehuis is ook circulair materiaalgebruik duidelijk terug te vinden in het pand. Het pand is in 2020 in gebruik genomen. Voor meer informatie website CultuurHoek

Werkzaamheden  •  voorzitter bouwcommissie

ontwerp •  Het CultuurHof

 

Tijdens de verbouw van de oude wagenschuur heeft de gemeente de tender vrijgegeven voor de bouwgrond direct om het cultuurcentrum. Door de nauwe betrokkenheid met de CultuurHoek heeft ladac architectuurstudio een ontwerp gemaakt waar samenhang tussen de CultuurHoek en wonen is gezocht. De gemeente oordeelde  het stedenbouwkundig als een origineel plan dat de wagenschuur letterlijk centraal stelt met een eigen autovrij binnenhof. Het idee van een ontsluiting langs de buitenrand is een handige en praktische oplossing die enerzijds de voormalige drukkerij meer vrij zet en tegelijkertijd ruimte creëert voor de autovrij binnenhof bij de wagenschuur. Er is sprake van een nadrukkelijke koppeling van de wagenschuur aan de Engwcg en daarmee met het centrumgebied.

Werkzaamheden  •  ontwerp en vinden van geschikte ontwikkelpartij

terug naar projecten